Οικονομικό Ρεύμα Με Ασφάλεια Μέσα Και Γύρω Από Το Σπίτι

Η ηλεκτρική ασφάλεια στο σπίτι – είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά είναι μάλλον κάτι που δεν σκεφτόμαστε καθόλου όταν αναζητούμε μια λύση για οικονομικό ρεύμα.

Όταν θεωρείτε ότι κάθε χρόνο περίπου 6.700 πυρκαγιές αναφέρονται ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, μπορείτε να δείτε πόσο σημαντική είναι η ηλεκτρική ασφάλεια. Αυτή η στατιστική περιλαμβάνει πυρκαγιές που ξεκινούν από ελαττωματική ή ανεπαρκή καλωδίωση. Τα ατυχήματα που προκαλούν ηλεκτροπληξία είναι επίσης αιτία θανάτου και σοβαρού τραυματισμού. Περίπου 43 θάνατοι και 2900 σοβαροί τραυματισμοί συμβαίνουν από ηλεκτρικά σφάλματα κάθε χρόνο.

Οικονομικό Ρεύμα Με Ασφάλεια

Τείνουμε να ξεχνάμε ότι τα καλώδια, οι διακόπτες, οι πρίζες και άλλος εξοπλισμός μπορεί να φορεθούν με την πάροδο του χρόνου και ότι είναι σημαντικό να τα ελέγχετε τακτικά και, εάν είναι απαραίτητο, να αντικαθίσταται από έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί δόμησης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2005, ο οποίος, εάν πραγματοποιείτε ηλεκτρικές εργασίες στο σπίτι ή τον κήπο σας στην Αγγλία και την Ουαλία, πρέπει τώρα να ακολουθήσετε. 

Πρόκειται για μια νέα περιοχή για τους Κτιριακούς Κανονισμούς και ονομάζεται Μέρος P (ηλεκτρική ασφάλεια). Αυτά παρέχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το είδος της εργασίας που μπορείτε να εκτελέσετε για τον εαυτό σας και εκείνες που πρέπει να εκτελεστούν από έναν αρμόδιο, εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Λάβετε υπόψη ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα αρμόδιο άτομο για να συμμορφωθείτε με τους Κανονισμούς Δόμησης.

Τα κύρια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

 • Είναι σημαντικό κάθε ηλεκτρική εργασία να πραγματοποιείται μόνο από άτομα με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία σχετικά με τον τύπο ηλεκτρικής εργασίας που πρέπει να πραγματοποιηθεί.
 • Δεν πρέπει να επιχειρήσετε ούτε την απλούστερη ηλεκτρική εργασία, εάν έχετε αμφιβολίες για την εργασία. Θα έχετε παρατηρήσει ότι αυτές τις μέρες οι περισσότερες συσκευές έρχονται με φορμαρισμένα βύσματα που έχουν ήδη συνδεθεί μαζί με την κατάλληλα βαθμολογημένη ασφάλεια. Αυτό γίνεται για να σταματήσει ο έντονος αρχάριος από την εσφαλμένη καλωδίωση ή την αξιολόγηση της συσκευής και για την αποτροπή εγκαταστάσεων καουμπόη. Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να συνδέσουν σωστά ένα βύσμα!
 • Για τα μέσα DIY, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο συγκεχυμένα από το 2006, ένα νέο χρωματικό σχέδιο εισάγεται για καλωδίωση.
 • Τα χρώματα των ζωντανών και ουδέτερων καλωδίων στα ηλεκτρικά καλώδια αλλάζουν από κόκκινο σε καφέ και μαύρο σε μπλε. Αυτό είναι τώρα το ίδιο με τα καλώδια σε εύκαμπτα καλώδια για φορητές συσκευές.
 • Από τις 31 Μαρτίου 2006, όλες οι νέες καλωδιώσεις πρέπει να είναι στα νέα χρώματα.

Γιατί Έχουν Εισαχθεί Οι Κανόνες Στο Οικονομικό Ρεύμα;

Ο βασικός κανόνας είναι η μείωση του αριθμού των θανάτων, των τραυματισμών και των πυρκαγιών που προκαλούνται από ελαττωματικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με ρύθμιση για οικονομικό ρεύμα. Προορίζεται επίσης να καταστήσει δυσκολότερο για τους «κατασκευαστές καουμπόη» να αφήνουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε μη ασφαλή κατάσταση.

 • Εάν δεν ακολουθείτε τους κανονισμούς, διατρέχετε τον κίνδυνο:
 • Η ηλεκτρική εγκατάσταση ενδέχεται να μην είναι ασφαλής.
 • Δεν θα έχετε κανένα αρχείο για την εργασία που έχει γίνει.
 • Μπορεί να έχετε δυσκολία στην πώληση του σπιτιού σας εάν δεν έχετε τα σωστά πιστοποιητικά ηλεκτρικής ασφάλειας.
 • Υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος το Τμήμα Ελέγχου Κτιρίων του τοπικού σας συμβουλίου να επιμείνει να κάνετε σωστά ελαττωματική εργασία. Συμμετοχή σε σας με ακόμη περισσότερα έξοδα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να ενημερώσετε το συμβούλιο για τυχόν οικονομικό ρεύμα.

Δεν θα χρειαστεί να ενημερώσετε το Τμήμα Ελέγχου Κτιρίων του τοπικού σας συμβουλίου για τυχόν επισκευές, αντικαταστάσεις και οικονομικό ρεύμα. Τυχόν επιπλέον σημεία ισχύος, σημεία φωτισμού ή άλλες αλλαγές στα υπάρχοντα κυκλώματα (εκτός από κουζίνα ή μπάνιο ή σε εξωτερικούς χώρους).

Θα Πρέπει Να Τους Πείτε Για Οικονομικό Ρεύμα Σε Όλες Τις Εργασίες!

Εάν δεν είστε σίγουροι για αυτό, ρωτήστε τον τοπικό σας ανάδοχο ή τον υπεύθυνο ελέγχου κτιρίων του τοπικού συμβουλίου.

Θυμηθείτε – μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας κλικ στις ηλεκτρικές εργασίες εγκατάστασης. Θα μπορούσε να σας κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα – ή ακόμα και τη ζωή σας! Χρησιμοποιήστε ένα εγγεγραμμένο πρόγραμμα εγκατάστασης.

Τα οφέλη από τη χρήση ενός εγγεγραμμένου προγράμματος εγκατάστασης είναι ότι τα μέλη των προγραμμάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν όλους τους νέους κανόνες για εσάς. Θα έχουν τα προσόντα να εκτελούν οποιαδήποτε ηλεκτρική εργασία. Θα σας δώσουν ένα πιστοποιητικό για να επιβεβαιώσετε ότι η εργασία τους ακολουθεί τους νέους κανόνες.

 • Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε χρεώσεις ελέγχου κτιρίου.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχετε την επιλογή να συνάψετε εγγύηση για την εργασία.
 • Σε απίθανη περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, θα έχετε πρόσβαση σε μια επίσημη διαδικασία παραπόνων εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την εργασία.

Εάν πρέπει να βρείτε ένα αρμόδιο άτομο για την εκτέλεση ηλεκτρικών εργασιών, οι ακόλουθοι οργανισμοί εκτελούν προγράμματα εγγραφής ή «αρμόδια άτομα»:

 1. Πιστοποίηση BRE
 2. Ινστιτούτο Βρετανικών Προτύπων (BSI)
 3. ELECSA
 4. Η Εθνική Ένωση Επαγγελματικών Επιθεωρητών και Δοκιμαστών (NAPIT)
 5. Υπηρεσίες πιστοποίησης NICEIC

Αυτά τα σχέδια έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι οι έμποροι που εγγράφονται είναι πλήρως καταρτισμένοι να κάνουν ηλεκτρικές εργασίες και να παρέχουν μια σωστή διαδικασία παραπόνων.

Να θυμάστε – χρησιμοποιείτε πάντα έναν εγκαταστάτη που είναι εγγεγραμμένος σε ένα πρόγραμμα αρμόδιων ατόμων όπως αναφέρεται παραπάνω.